25 september: officiële opening door Nevin Özütok
De opening van de Oceaan wordt gevierd met een buurtfeest op zondag 25 september. Nevin Özütok, lid van de bestuurscommissie van stadsdeel Oost, opent de Oceaan officieel om 16.00 uur. De hele dag, vanaf 12.00 uur, zijn er tal van activiteiten: kinderen kunnen worden geschminkt of meedoen aan de kinderkaraoke; er is een voetvolleybal-toernooi, er is muziek, o.a. van Archie’s Ship Trio (jazz) en The Lone Stars (Americana) en er is eten uit de veldkeuken van Wink’s Food. Kijk op www.oceaan.amsterdam voor het volledige programma.

Succesvolle buurtactie maakt einde aan 4 jaar leegstand.
De Oceaan wordt na jarenlange leegstand weer de huiskamer van het Amsterdamse Borneo-eiland. Een laagdrempelige plek, waar je een biertje kunt drinken met vrienden en buren, een potje kunt tafeltennissen of een hapje eten. Voor de buurt, door de buurt, dat is het uitgangspunt: een combinatie van betaalbare maaltijden en andere consumpties in een ruimte waar ook een divers maatschappelijk-cultureel aanbod wordt geboden, gerund en georganiseerd door buurtbewoners zelf.

Buurt in actie
De 4-jaar durende leegstand van de Oceaan bracht vijf buurtbewoners tot actie. Ze vonden het zonde van het mooie pand; een van de weinige gebouwen met historie op het eiland. En ze misten een plek in de buurt waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. In maart 2015 organiseerden ze een buurtborrel voor de deur van de Oceaan. Er kwamen 200 buurtbewoners op af. Er werden ideeën opgehaald, een plan geschreven en onderhandeld met eigenaar De Key. Eind 2015 mocht Stichting Oceaan het pand in gebruik nemen en werd in afwachting van een horecavergunning een goedbezochte wekelijkse bouwborrel georganiseerd.

Het pand was volledig gestript. Voorjaar 2016 werd in 8 weken ruim 14.000 euro opgehaald met een crowdfundingactie om een basale verbouwing mogelijk te maken. Met steun van stadsdeel Oost werd een horeca-keuken geïnstalleerd. Buurtbewoners kwamen klussen, gaven advies en doneerden heel veel spullen.

Meer dan 100 buurtgenoten werden al tientjeslid: zij adopteerden voor een tientje per maand 1 m2 Oceaan in ruil voor een gratis drankje, iedere keer als je langskomt. Nu is de vergunning binnen en is de Oceaan open. De verbouwing gaat ondertussen gewoon door en steun daarbij blijft nodig.

Meer informatie en contact:
www.oceaan.amsterdam / facebook.com/openoceaan / e-mail: info@oceaan.amsterdam