De initiatiefnemers van het stadsdorp, 7 personen in totaal, oriënteerden zich bij andere initiatiefnemers: o.a. stadsdorp KNSM, Coöperatie Oostelijk Havengebied en andere stadsdorpen. Ook verdiepten we ons in verschillende websitemogelijkheden. Onze gesprekken gingen ook over de organisatievorm: een stichting, een vereniging of een beweging. We kozen voor een beweging.

Als eerste activiteit besloten we een enquête te houden onder alle bewoners van het Java eiland. De enquête werd uitgewerkt en op 25 november 2014 werd een eerste bijeenkomst gehouden in Oliver’s Gastrobar, tegenwoordig restaurant The Glass House.
Grote opkomst, veel ideeën. Er worden diverse groepen ingesteld. Van het stadsdeel hadden we wat subsidie gekregen o.a. om de enquête te laten drukken.

We haalden met ons initiatief de pers: Volkskrant, Het Parool en Radio 1.
De eerste aandachtspunten waren een website (www.stadsdorpjava-eiland.nl) en een feestelijke opening van Stadsdorp Java-eiland.
 
De feestelijke opening van het Stadsdorp was op 21 maart 2015. Tijdens een wandeling over het eiland, werd de Stadsdorpsstraat onthuld en werd er in iedere binnentuin iets verteld over de naam van de tuin en over het ontwerp.
In koffiehuis Java Blend werd wat gedronken en traden diverse bewoners op. Vervolgens ging de stoet naar restaurant Oliver’s, waar we iedereen een drankje aanboden en later het eerste stadsdorpdiner. De dag was een groot succes.
Stadsdorp Java eiland was nu een feit!