Via een powerpoint-presentatie vertelde Aad Verkleij van Buurtcoöperatie OHG de buurtbewoners hoe we het Javaeiland duurzamer kunnen maken.

 Gedurende ruim anderhalf uur waren wij als bezoekers van Javadrinks enthousiast bezig met duurzaamheid op ons eiland. Aad lichtte veel initiatieven op Javaeiland en in de stad toe en gaf aan waar jij als bewoners steun kan vinden voor jouw acties voor duurzaamheid.

Hieronder vind je een overzicht van die instanties waar je informatie en advies kunt krijgen:De gemeentelijke Agenda Duurzaamheid (zie www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/)  bevat de volgende punten: Duurzame energie, Schone lucht, Circulaire economie, Klimaatbestendige stad en duurzame bedrijfsvoering gemeente. In het Oostelijk Havengebied ligt de focus op:

  1. Energietransitie: verschillende daken zijn nu met zonnepanelen bedekt, er zijn een aantal daken in onderhandeling, initiatief zonopzeeburg.nl, www.ecostroom.nu.
    Isolatie en besparing (www.energiecoach.amsterdam/; bespaartest via www.milieucentraal.nl),
    uitbreiding stadswarmtenet vanuit elektriciteitscentrale Diemen naar Javaeiland en KNSM–eiland (https://www.vattenfall.nl/producten/stadsverwarming/co2-reductie/amsterdam-zuid-en-oost/).
  2. Circulaire economie (weggeefkast, weggeefmarkt Java 2017, succesvolle GF-inzameling)
  3. Groen, schone straten en footprint. Wat kun je zelf doen?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Aart: duurzaam@buurtcooperatieohg.nl