Vanwege het coronavirus kunnen mensen die tot een risicogroep horen beter binnen blijven. Maar hoe kom je dan aan je boodschappen? En hoe ga je naar een belangrijke afspraak? Waar kun je je verhaal kwijt? Oudere of kwetsbare Amsterdammer kunnen met dit soort vragen terecht op een speciale website of bellen naar een speciaal telefoonnummer: 020-7670031.

Vanaf maandag is het centrale nummer van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar en zit een team klaar om vragen te beantwoorden. Het initiatief, Voor Elkaar in Amsterdam genaamd, is bedoeld als vervanging voor de dagelijkse sociale ontmoeting en de hulp die normaal gesproken wordt geboden door de organisaties. Bestaande telefoonnummers in de stad voor hulp en advies blijven ook actief. 

Vrijwilligers

Zowel het telefoonnummer als de website worden gerund door vrijwilligers. De organisatie roept Amsterdammers op zich aan te melden als ze iets kunnen en willen betekenen voor hun buurtbewoners. Amsterdammers die hulp nodig hebben of een praatje willen maken, worden vervolgens in contact gebracht met deze vrijwilligers.

Het centrale nummer is er voor verzoeken als boodschappen doen of vervoer. Er mag ook gebeld worden voor een praatje. De hulplijn zorgt ervoor dat degene die belt snel verbonden wordt met de organisatie en dienstverlening in de eigen buurt. Daarnaast bellen de vrijwilligers ook actief met de bewoners die de organisaties al wel kennen, om te kijken hoe het gaat.